Toplumda pek bilinmiyor ama… Bu hatalar yüz felcine sebep oluyor! Hava soğukken dikkatli olun
Nörolog Dr. Selgin Biber yüz felci ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Uzman yüz felcinin ne olduğunu anlatıyor. Dr Biber, “Yüz felci, yüz kaslarını hareket ettiren sinirin (yüz siniri) hasar görmesi veya işlevini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum genellikle yüzün bir tarafında kas güçsüzlüğüne veya hareketsizliğe neden olur. Yüz felci genellikle geçici olsa da nadiren kalıcı olabiliyor” dedi.
İŞTE SEBEPLERİ…
Uzman, yüz felcinin en sık nedeninin “Bell felci” adı verilen, nedeni tam olarak bilinmeyen bir durum olduğunu söyledi. Biber diğer nedenleri ise şöyle sıraladı: “Viral enfeksiyonlar: Herpes simplex (herpes virüsü), herpes zoster (zona), Epstein-Barr virüsü gibi enfeksiyonlar. Travma: Kafa yaralanmaları veya cerrahi prosedürler. Tümörler: Fasiyal sinire baskı uygulayan beyin veya kafatası tabanı tümörleri. Orta kulak enfeksiyonları ve mastoidit. Otoimmün hastalıklar: multipl skleroz gibi. Diğer nedenler: Diyabet, hipertansiyon, Lyme hastalığı.
SOĞUK HAVALARLA RİSK ARTTI
Uzmanlar, soğuk havanın yüz felci riskini artırdığına dair yaygın bir inanışın bulunduğunu söyledi. Dr Biber, şunları söyledi: “Rüzgara maruz kalmanın veya ani sıcaklık değişimlerinin yüz sinirinin dolaşımını etkileyerek Bell felcine neden olabileceği düşünülüyor. Ancak bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir sebep değildir. “Soğuktan kaynaklanabilecek yüz felci genellikle hazırlayıcı bir durumu (örneğin viral bir enfeksiyon) tetikler” dedi.
“RÜZGAR BELİRLEYİCİ BİR ROL OYNAYABİLİR”
Uzman yüz felcinde rüzgarın rolünü açıklıyor. Biber, “Rüzgar ya da klima gibi faktörler yüzün bir tarafını soğuk bırakabiliyor, bu da yüz sinir fonksiyonunu etkileyebiliyor” dedi. Ancak bu durum doğrudan yüz felcine yol açmaz; Zayıflamış bir bağışıklık sistemine veya savunmasız bir durumdaki sinir durumuna sahip olmak genellikle gereklidir. “Rüzgar yalnızca tetikleyici bir rol oynayabilir” dedi.
“TEŞHİS KLİNİK MUAYENE İLE KONUYOR”
Tanı sürecini konuşalım uzman. Dr. Biber, şunları söyledi: “Yüz felcinin tanısı genellikle klinik muayene ile konulur. Doktor hastanın yüz kaslarının simetrisini, hareketlerini ve şikayetlerini değerlendirir. Altta yatan nedeni tespit etmek için aşağıdaki testler yapılabilir:
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT)
Kan testleri (enfeksiyonları, diyabeti veya otoimmün hastalıkları arayın)
Elektromiyografi (EMG): Sinir fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılır” dedi.
YÜZ FELÇİNİ ÖNLEMEK İÇİN BUNLARI YAPIN
Uzman Dr. Biber, yüz felcini önlemek için neler yapılabileceğini şöyle sıraladı: “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yapmanız gerekiyor. Kendinizi viral enfeksiyonlardan korumak için hijyen kurallarına uymanız gerekir. Aşırı soğuk ve rüzgarlı havalarda yüzü korumak için atkı veya şapka kullanılmalıdır. “Stresle başa çıkmak ve düzenli uyku alışkanlıkları geliştirmek önemli.”