Güncel Haberler

İsrail karşıtı yasa tasarısı UNESCO tarafından onaylandı

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 12 ülkenin çağrısıyla toplanan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Komitesi, “Eğitim, Yardım ve Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli mültecileri işgal etme Ajansı'nın, Yakın Doğu (UNRWA) İşgal Altındaki Filistin Topraklarında” “Faaliyetlerin devamına destek” konulu sekizinci özel oturum gerçekleştirildi.

Oturumda, Filistin ve Ürdün'ün hazırladığı ve Türkiye'nin ilk ortak sunumcuları arasında yer aldığı yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

ABD, Arjantin, Çek Cumhuriyeti ve Paraguay “UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki eğitim faaliyetlerinin sürdürülmesine destek” konulu yasa tasarısına “hayır” oyu verirken, Arnavutluk ve Burkina Faso çekimser kaldı. Yürütme komitesindeki 58 ülkeden 50'si tasarıya “evet” dedi.

Tasarıda “UNRWA'nın Filistinli çocuklara eğitim hizmetleri sağlama konusundaki faaliyetlerinin devamlılığını tehdit eden İsrail'in son yasal önlemlerinden ciddi endişe duyduğumuzu” vurgulanıyor.

Tasarıda Filistinli çocukların eğitim hakkını tehdit eden her türlü tedbirin kınandığı ve UNESCO'nun UNRWA'nın eğitim faaliyetlerini destekleme kararlılığında olduğu belirtildi.

Ayrıca tasarıda, İsrail'in bu kararı uygulamasının uluslararası hukuku ve uluslararası insancıl hukuku ihlal edeceği, ayrıca BM Genel Kurulu'nun dokunulmazlıklara ve uluslararası kuruluşların korunmasına ilişkin kararlarını da ihlal edeceği vurgulanıyor.

– “Türkiye, UNRWA'yı her şekilde desteklemeye devam edecek”

Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, oturumda yaptığı konuşmada, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'deki durumun “derin endişe verici” olmaya devam ettiğini söyledi.

İsrail tarafından uluslararası hukukun temel taşlarının baltalandığını vurgulayan Aybet, şöyle konuştu: “(Gazze'ye) insani yardımın kasıtlı olarak engellenmesi ve açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılması uluslararası hukukun ciddi ihlalleridir. Uluslararası Ceza Mahkemesi (Uluslararası Ceza Mahkemesi) ICC) İsrail başbakanı (Binyamin Netanyahu) ve savunma bakanı hakkında karar verdi (“(Yav Gallant) hakkında tutuklama emri çıkarmış olması durumun vahametini gösteriyor.” dedi.

Böyle bir şiddet ortamında UNRWA'nın Filistinli mülteciler için “can simidi” olmayı sürdürdüğünü belirten Aybet, BM örgütünün artık her zamankinden daha fazla “vazgeçilmez” bir rol üstlendiğini kaydetti.

İsrail saldırılarında Gazze'de 247 UNRWA çalışanının öldüğünü hatırlatan Aybet, İsrail parlamentosunun UNRWA faaliyetlerini yasaklama kararının bölgedeki insani yardım çalışmalarına “büyük bir darbe” vurduğunu vurguladı.

Öte yandan Aybet, Türkiye'nin UNRWA'ya bu yıl 15 milyon dolar katkı sağladığını, 2025'te ise 120 bin ton un sağlayacağını belirterek, “Türkiye, Filistin halkını desteklemeye ve UNRWA'yı mümkün olan her şekilde desteklemeye devam edecek.”

Tasarının kabul edilmesinde Türkiye “önemli rol” oynadı

Aybet, tasarının kabul edilmesinin ardından AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, tasarıya 50 ülkenin “evet” demesinin, Türkiye'nin çabalarıyla yürütülen müzakereler açısından “büyük bir başarı” olduğunu söyledi.

Büyükelçi Aybet, şunları söyledi: “(Yasanın kabul edilmesi) İsrail ve destekçilerinin uluslararası platformlarda giderek yalnızlaştığını, dünya kamuoyunun İsrail'in soykırım ve ihlallerine 'dur' demek gerektiğini biraz geç de olsa anladığını ortaya koyuyor. uluslararası hukukun.” dedi.

İsrail'in UNRWA faaliyetlerini engelleme kararına karşı ilk kararın UNESCO tarafından alındığını belirten Aybet, Türkiye'nin bu özel oturumun düzenlenmesi çağrısında bulunan Yürütme Komitesi üyeleri arasında yer alarak müzakerelerde “önemli bir rol” oynadığını vurguladı. tasarıyı hazırlayanlar.

28 Ekim'de İsrail parlamentosu, UNRWA'nın işgal altındaki Filistin topraklarındaki faaliyetlerini sona erdiren yasa tasarısını kabul etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu