Güncel Haberler

Belen’de yetişiyor: Kalp ve damar sağlığına iyi geliyor! Bahçede kilosu 200 TL – Son Dakika Hayat Haberleri

Türkiye alıç üretiminde önemli bir yer tutan ve yaklaşık bin dekar arazide üretimi yapılan Belen ilçesinde alıç hasadı başladı. Yevmiyesi 750 TL olan işçilerin özenle hasat ettiği şifalı alıç, tarlada kilogramı 200 TL fiyatla alıcı buluyor. Kalp-damar sağlığına olan faydalarıyla bilinen alıç, yurt dışında da tüccarlar tarafından satılıyor.

“KÖYÜMÜZDE TOPLAM 1.000’E YAKIN ARAZİ BEYANININ HAWTF İLE PLANLANMASI TAHMİN EDİLMEKTEDİR.”

Benlidere ilçesinde çiftçi olan Abdulkerim Kahlar, 7 dekarlık bahçesinde alıç hasadı yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Bahçemiz yaklaşık 7 dönümdür. Köyümüzde toplam 1000 dönüme yakın alanda alıç ekimi yapıldığı tahmin edilmektedir. Bahçemizde yaklaşık 150 yıllık alıç ağaçlarımız bulunmaktadır. Tabi ki 150 yıllık ağaçlar babamızdan, dedemizden mirastır. Yaşları 40 ve 35 olan asırlık ağaçlarımız var. Bölgemizde alıç hasadı eylül ayı başlarında başlamaktadır. Bu yıl hava şartlarından dolayı hasat mevsimi 15 gün erken geldi. 15 Ağustos’ta başladık ve halen devam ediyor. Hasadımız 20 Eylül civarında gerçekleşecek. Ailemizden, çalışanlarımızdan, çocuklarımızdan, eşlerimizden ve kendimizden de topluyoruz. Ama bu da yetmediği için dışarıdan işçi olarak gelip bizim için çalışan vatandaşlarımız var. Günlük maaşları 750 TL, tabi ki bulundukları yere göre değişiyor. “Fiyatı 150-200 TL arasında değişiyor, baştan karışık olarak toplanıyor.” dedi.

Alıçların insan sağlığı açısından önemine değinen Kahlar, bölgede yetiştirilen alıçların tüccarlar tarafından yurt dışına ihraç edildiğini söyledi. “23 yıldır aynı tüccara alıçlarımızı satıyoruz. Tüccarımız Mersin’den geliyor ve buradan hasat edilen alıç meyvelerimizi Mersin’e getiriyor. Orada ihracatçı firmalara, ihracatçılara aktarıyoruz; İngiltere’ye, Dubai’ye, Kanada’ya ihracat yapıyorlar, Hollanda, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde bu yıl hasadımız çok iyi, meyvelerin hem kalitesi hem de kalibresi çok iyi. Bu yıl gerçekten kalitemiz çok iyi, hava ve iklim koşullarımız da iyi. İlkbaharda biraz fazla yağmur yağdı ve yaz aylarımız genel olarak serin geçti. Şu anda havanın tam istediği gibi serin olması, havanın çok sıcak olmaması bir meyvenin kalitesi için en önemli faktörlerden biri. Meyveler yavaş yavaş olgunlaştıkça güzel bir koku alıyor, kalibresi artıyor ve irileşiyor, bu da tabii ki fiyatlarımızı artırıyor. Rekoltemiz çok iyi, bu sene yaklaşık 10-15 ton ürün aldık. Herkesin hayatı bu dönüm noktasına göre değişir. Özellikle kalp rahatsızlığı olan ve damarları tıkalı olan hastalarımızın alıç tüketmesi sağlığı açısından oldukça önemlidir. Doktorlarımız bunu tavsiye ediyor. Ancak oldukça faydalı bir meyvedir. Alıç meyvesinin anavatanı Belen diyebiliriz. Belen şu anda Türkiye genelinde sarı alıcı olarak biliniyor. Belen’imizin alıcısı tüm Türkiye’de bu isimle anılıyor.”İfadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu