Suriye'deki yeni HTŞ yönetiminden İsrail'e 'barış' mesajı: 'Onlarla hiçbir sorunumuz yok'
Suriye'de yeni yönetimin Şam Valisi Mahir Mervan, İsrail'e barış mesajı göndererek, ABD'nin ilişkileri geliştirmek için tavrını değiştirmesi gerektiğini söyledi.
Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevden alınmasının ardından kurulan yeni yönetimin Şam Valisi Mahir Mervan, Amerikan NPR radyosuna verdiği röportajda İsrail'in ülkesi topraklarına asker getirmesini “anlaşılabilir” bulduğunu söyledi.
Vali Mervan, şunları söyledi: “İsrail yeni yönetimden korkuyor ve endişeleniyor. “Böylece biraz ileri gitti ve bombaladı” dedi.
Esad'ın 8 Aralık'ta Hayat Tahrir El Şam (HTS) güçleri tarafından devrilmesinin ardından İsrail, Suriye'deki önemli askeri noktaları vurdu ve başkent Şam'ın yaklaşık 25 kilometre uzağına asker konuşlandırdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun yakın gelecekte Suriye içerisinde tampon bölge oluşturacağını duyurdu.
HTŞ lideri Ahmed Hüseyin el Şara geçtiğimiz haftalarda İsrail'in son günlerde ülke içinde gerçekleştirdiği askeri eylemlerle çatışmanın sınırlarını aştığını ifade etmişti.
Ancak Shara, Suriye'nin savaştan bıktığını ve yeni bir savaş istemediğini de söyledi.
“Savaştan yorulan Suriye'deki durum, yıllar süren çatışma ve savaşların ardından yeni çatışmalara izin vermiyor. Bu aşamada öncelik yeniden yapılanma ve istikrardır, daha fazla yıkıma yol açabilecek anlaşmazlıklara bulaşmamak.”
Şam Valisi Mervan, Shara'nın ötesine geçerek, “İsrail'le hiçbir sorunumuz yok, ondan korkmuyoruz” dedi. Hatta Mervan, ABD'yi İsrail'le ilişkileri geliştirmeye davet etti: ''ABD, İsrail ile HTŞ arasında diyalogdan yana olmadığını hatırlattı. Ancak bu tutumun değişmesi gerekiyor.”
Vali ayrıca İsrail'in güvenliğini tehdit edebilecek hiçbir şeye bulaşmak istemediklerini de söyledi.
Röportajda Marwan Filistinlilerden veya Gazze'deki olaylardan bahsetmedi.
İsrail, Suriye'de yaklaşık 300 kilometrekarelik alanı kontrol ediyor
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) direktörü Rami Abdulrahman, İsrail'in Suriye topraklarının yaklaşık 300 kilometre karesini kontrol ettiğini söyledi. İsrail'in faaliyet gösterdiği alan bu miktarın iki katıdır.
Abdulrahman, “En büyük korkumuz, İsrail'in bu bölgelerden çekilme karşılığında işgal altındaki Golan Tepeleri'nin unutulması için pazarlık yapmasıdır” dedi.
Golan Planı
İsrail parlamentosu Knesset, 1967'de Suriye'den ele geçirilen Golan Tepeleri'ndeki yerleşimcilerin sayısını artırma planını onayladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye'de İsrail sınırına yakın “yeni bir cephe” açıldığını söyledi. Yerleşimcilerin sayısını artırmaya yönelik “demografik kalkınma” planı yalnızca İsrail'in 1967'deki Altı Gün Savaşı sırasında ele geçirdiği ve daha sonra 1981'de ilhak ettiği Golan Tepeleri bölgesi için geçerli olup, Esad'ın devrilmesinden sonra alınan arazileri kapsamamaktadır.