Güncel Haberler

Küresel piyasalarda olumsuz eğilim | Genel haberler

ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin resesyon korkularını artırmasıyla küresel piyasalar düşüş eğilimine girerken, ADP özel sektör istihdam verileri başta olmak üzere günümüzün yoğun veri gündemi yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.

ABD ekonomisinin beklenenden hızlı soğuyacağı endişesi risk iştahını azaltırken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kısıtlayıcı para politikasının bu aydan itibaren gevşemeye başlayacağı kesin.

Ülkede bugün açıklanacak özel sektör istihdamına ilişkin ADP verilerinin bankanın gelecekte hangi adımları atacağına dair ipuçları verebileceğini söyleyen analistler, haftalık işsizlik başvurularının piyasalar tarafından yakından takip edildiğini kaydetti.

Dün açıklanan verilere göre ABD’de JOLTS açık iş sayısı temmuz ayında 7 milyon 673 bine düşerek açık iş sayısında Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyeyi görürken, temmuz fabrika siparişleri de %5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Analistler, söz konusu verilerin ülkedeki durgunluğa ilişkin endişeleri artırdığını belirterek, yarın açıklanacak istihdam raporundaki verilerin ABD ekonomisine ilişkin daha fazla bilgi sağlayacağını söyledi.

Bu gelişmelerin yanı sıra Fed’in ABD ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmeleri içeren “Bej Kitap” raporu da ekonomik aktivitenin son haftalarda yavaşladığını ortaya koydu.

Bankanın 12 şubesinin analiziyle hazırlanan raporda, 3 bölgede ekonomik aktivitenin bir miktar arttığı, durağan veya azalan aktivite bildiren bölge sayısının ise son referans döneminde 5’ten 9’a çıktığı belirtildi.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic istihdam piyasasının zayıflamaya devam ettiğini ancak zayıf olmadığını söyledi.

Fiyat baskısının hızla ve genel olarak hafiflediğini vurgulayan Bostic, son verilerin enflasyonun %2’ye doğru sürdürülebilir bir yolda olacağına dair güvenini güçlendirdiğini kaydetti.

Bostic, Fed’in kısıtlayıcı politikasını çok uzun süre sürdürmemesi gerektiğini söyledi ve enflasyon risklerinin azalmaya devam etmesini sağlamak için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Enflasyona karşı zaferin henüz ilan edilmediğine dikkat çeken Bostic, ekonomiye ciddi zarar vermeden yüksek enflasyonu ortadan kaldırmanın mümkün olduğunu söyledi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed’in istihdam piyasasını sağlıklı tutmak için faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini ancak bunun ne kadar olacağının belirlenmesinin gelecek ekonomik verilere bağlı olduğunu söyledi.

Para piyasalarındaki bu fiyat gelişmeleriyle Fed’in yılsonuna kadar 100 baz puan faiz indirimi yapması kesin görünürken, bu ay faiz indirimine 50 baz puan indirim yapabileceği öngörüsü yüzde 45’e yükseldi.

Dün, artan durgunluk endişelerinin ortasında teknoloji hisselerinin dünya çapındaki satış baskısının ardından toparlanmalar görülürken, yatırımcıların yapay zeka konusunda şirketleri yeniden değerlendirdiği görüldü.

Kurumsal açıdan bakıldığında, US Steel’in hisseleri, Beyaz Saray’ın Japon Nippon Steel şirketinin çelik üreticisini devralmasını engellemeye hazırlandığı haberinin ardından %17’den fazla düştü.

Demokrat ABD başkan adayı Kamala Harris bunun yerine yeni kurulan şirketlere uygulanan vergi indirimini 5 bin dolardan 50 bin dolara çıkarmak istediğini açıkladı.

İlk başkanlık döneminin sonuna kadar 25 milyon yeni küçük işletme başvurusu görmek istediğini söyleyen Harris, bunu gerçekleştirmek için yeni bir iş kurmanın maliyetlerini düşüreceklerini söyledi.

Bu gelişmelerle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,76 ile 19 Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyesinde kapanırken, dolar endeksi yeni günde 101,3 seviyesinde yer alırken, altının ons fiyatı ise 2.505 dolar yani 0,4 seviyesinde istikrar kazandı. %. önceki kapanışın üzerinde.

Brent petrolün varil fiyatı, resesyona ilişkin endişelerin artması ve özellikle Çin’den gelen talepteki zayıflığın devam etmesi nedeniyle dün yüzde 1,2 oranında düşerken, petrol arzındaki azalma nedeniyle yeni günde yüzde 0,2 artışla yüzde 72’ye yükseldi. ABD’de OPEC+’nın üretim artışını erteleyebileceği yönünde haberler var. 8 dolardan işlem görüyor.

Merkez bankalarına gelince, Kanada Merkez Bankası (BoC) dün üst üste üçüncü toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürerek %4,25’e düşürürken, bankanın açıklamasında enflasyonun Temmuz ayında beklendiği gibi %2,5’e düştüğünün altı çizildi.

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,09 artarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,30 düştü. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne olumsuz bir trendle başladı.

Avrupa borsaları dün düşüş eğilimi gösterse de bölge genelindeki durgunluk korkuları yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Analistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu yıl iki faiz indirimi daha yapmasının kesin olduğunu kaydederek, tüm gözlerin makroekonomik veri akışında olduğunu belirtti.

Dün açıklanan verilere göre hizmet sektörü PMI Almanya’da 51,2’de, Euro Bölgesi’nde ise 52,9 ile beklentilerin altında güçlü kalmayı sürdürdü.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde üretici fiyatları endeksi (ÜFE) temmuz ayında aylık %0,8 artarken, yıllık %2,1 azaldı.

Bunun yerine José Luis Escrivá Belmonte, üç aydır boş olan İspanya Merkez Bankası’nın başkanlığına atandı.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi %0,83, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,98, İtalya’da FTSE MIB endeksi %0,54 ve İngiltere’de FTSE endeksi 100 %0,35 azaldı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne olumsuz bir trendle başladı.

Yeni günde Asya yakasındaki satış baskısı etkili olurken, dolar/yen paritesindeki düşüş sürüyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) yönetim kurulu üyesi Hajime Takata yaptığı açıklamada, şirketlerin harcamaları ve ücretleri artırmaya devam edeceklerini teyit etmeleri halinde merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Analistler, Japonya Merkez Bankası’nın Ocak ayındaki bir sonraki faiz artırımına ilişkin fiyatların güçlenmeye devam ettiğini bildirdi.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi %1,12, Güney Kore’de Kospi endeksi %0,18, Çin’de Şangay Bileşik Endeksi %0,13 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,47 düştü.

Dün satış odaklı bir seyir izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,37 oranında düşüşle günü 9.984,93 puandan kapattı.

Bugün yurt içinde dikkatler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklayacağı Orta Vadeli Program’a (OVP) odaklanırken, toplantıdan gelen sinyallerin varlık fiyatlarını etkilemesi bekleniyor.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 kayıpla 33,9853 seviyesinden kapanırken, bugün bankalararası piyasa açılışında önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 34,0280 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün ülkedeki haftalık para ve bankacılık istatistikleri ile Avro Bölgesi’ndeki perakende satışların, ABD’deki ADP özel sektör istihdamının, haftalık işsizlik başvuruları ve hizmet sektöründen PMI verilerinin teknik açıdan takip edileceğini söyledi. BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.600 puanlar takip edilecek. Seviyelerin destek, 10.100 ve 10.250 seviyelerinin ise direnç olduğunu kaydetti.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu