İşçiler 2024'te yoksulluğa, sendikasızlığa ve öldürme koşullarına direndi – Son Dakika Siyaset Haberleri
Asgari ücret ve yüksek enflasyon tartışmalarıyla başlayan 2024 yılı, işçiler açısından direniş ve yoksulluk bayrağı altında geçti. Asgari ücretin yıl ortasında artırılmaması nedeniyle vatandaşların satın alma gücü azaldı. Hükümet, işçilerin vergi adaleti talebine kulak tıkadı. Yoksulluğa ve olumsuz çalışma koşullarına karşı işçiler fabrikaları direniş alanlarına dönüştürdü. Gaziantep ve Şanlıurfa'da hazır giyim işçileri, Manisa Soma'da madenciler, İstanbul'da depo, plastik ve gıda sektörlerinde çalışanlar hakları için mücadele etti. 2024 yılında Türkiye'nin birçok yerinde grevler ve işçi direnişleri yaşandı.
: Şanlıurfa Birinci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) Özak Tekstil fabrikasında çalışan 400'e yakın tekstil işçisi, Birleşik Tekstil ve Deri Dokuma İşçileri Sendikası'na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı. Fabrika önünde uzun süre mücadele eden işçiler direnişi İstanbul'a taşıdı. Bu süreçte birçok engelle karşılaşan işçiler sekseninci günde direnişe son verdi. 24 işçi işe iade ve sendika tazminatı davası açtı.
ÇAYIRHAN: Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali ve Maden'de özelleştirmeye karşı kendilerini kilitleyen işçiler günlerdir protesto gösterisi yapıyor. Enstitü özelleştirme ihalesinin 4 Mart'a ertelenmesi üzerine işçiler direnişe ara verdi. Konuyla ilgili tepkiler devam ediyor.
DEPO ÇALIŞANLARI: İstanbul Esenyurt'ta faaliyet gösteren CarrefourSA deposunda taşeron firma DGR'de çalışan Depolar, Limanlar, Tersaneler ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve zam çağrısında bulundu. Sonuç olarak dört sendikalı işçi işten çıkarıldı. Hakları için depo önünde protestoya başlayan işçiler, 20 Ağustos'ta eylemini Levent'te Sabancı Holding'e çevirdi. İşçilerin günlerce süren mücadelesi zaferle sonuçlandı.
PLASTİK OLARAK: İstanbul Hadımköy'de plastik işçileri, 2 yılı aşkın sendikal yetki mücadelesinin ardından ilk kez oturdukları toplu sözleşme masasında işverenin sendikayla sözleşme imzalamayı reddetmesi üzerine 19 Eylül'de greve çıktı. Patronun, işten çıkarılan işçilerin temsilcilerine ve işe dönmek istemeyen 12 işçiye tazminat ödemeyi kabul etmesi üzerine sözlü anlaşmaya varıldı ve grev sona erdi.
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ: Pamukkale Üniversitesi'nin ekonomik işletmelerine bağlı kantin ve sosyal tesis çalışanlarının bulunduğu Türkiye Sendikalar Konfederasyonu (Türk-İş) bünyesindeki Türkiye Otel, Restoran ve Eğlence İşçileri Sendikası (TOLEYİS), üniversite yönetimiyle anlaşma sağlayamadı. Sendika grev kararı aldı. İşçilerin mücadelesi sonuç verdi.
FERNAS İŞÇİLERİ ANKARA'YA YÜRÜDÜ
Manisa Soma'da AKP Milletvekili Batman Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik'in Maden-İş bağımsız sendikasına üye işçiler işten çıkarıldı. Madenciler seslerini duyurmak için çeşitli eylemlere girişti. Ankara'ya doğru yürüdü ve yalınayak Meclis'e gitti. Madencilerin 53 gün süren mücadelesinin ardından Fernas şirketi geri adım attı ve uzlaşmaya varıldı.
1900 İŞÇİNİN HAYATI
2024 yılı aynı zamanda iş cinayetlerinin de dikkat çektiği bir yıl oldu. Erzincan İliç'te ABD-Kanada ortaklığı Anagold şirketine ait altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında 9 işçi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. 2 Nisan'da Beşiktaş'taki Masquerade gece kulübünde çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti. Son olarak Balıkesir'in merkez Karesi ilçesinde ZSR Patlayıcı Sanayii Anonim Şirketi'ne bağlı patlayıcı üretim fabrikasında meydana gelen patlama ve çökme sonucu 8'i kadın 11 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi de yaralandı. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu verilerine göre 2024 yılında iş cinayetlerinde yaklaşık 1.900 işçi hayatını kaybetti.
Sendikalaşma oranı düşük
Türkiye'de işçilerin örgütlenmesinin önünde pek çok engel var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın temmuz ayı istatistiklerine göre toplam işçi sayısı 16 milyon 973 bin 610 kişi, sendikalı işçi sayısı 2 milyon 512 bin 330 kişi, sendikalaşma oranı ise yüzde 14,8 oldu.
HAK ARAMAK İÇİN ELLERİ UZATILDI
Lehçe: Türkiye Sendikalar Konfederasyonu'na (TÜRK-İŞ) bağlı Tek Gıda-İş sendikasına üye oldukları için işten atılan bir grup Polonez işçisinin direnişi beşinci ayında. İşçiler geçtiğimiz günlerde Çatalca'dan Ankara'ya “anayasal hak yürüyüşü” başlattı. Ancak işçiler ayrılır ayrılmaz Çatalca'da çevik kuvvet polisi tarafından engellendi. Yürümesine izin verilmeyen işçiler açlık grevine başladı. İşçiler engellemelere rağmen Kocaeli Gebze'ye doğru yürüdü. Gebze Adliyesi'nde açıklama yapan işçiler ilçe meydanına yürümek isteyince polis biber gazıyla müdahale etti, bazı işçiler fenalaştı. Ankara'ya yürüyen işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın “çözüm sözü verdiğini” söyleyerek yürüyüşü durdurdu.
Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan ve protestolarının 59'uncu gününde polis tarafından kelepçelenerek gözaltına alınan Polonez işçileri, tutukluluk duruşmasında Çatalca Kaymakamlığı önünde kendilerine uygulanan şiddet ve kelepçeyi protesto etti. İşçiler 46 koduyla işten çıkarıldı. Sonunda bu kod kaldırıldı ve işçilere 6 aylık ücret teklif edildi. İşçiler sendikal hakları için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
IŞIK: Öz Gıda-İş sendikasına üye işçilerin İzmir Kemalpaşa'daki Abalıoğlu Lezita fabrikasındaki grevi 300. gününe yaklaştı. Toplu sözleşme sürecinde anlaşmaya varılamaması üzerine greve giden işçiler, şirkete karşı açılan pek çok davayı kazandı. Sendikanın geçtiğimiz aylarda açtığı davada Denizli 2. İş Mahkemesi, Lezita'nın grev yapan işçilerin yerine yasa dışı işçi çalıştırdığına karar vermişti. İşçilerin grevi devam ederken şirket büyümeye devam ediyor.
VURUŞ DALGASI
Türkiye Devrimci Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Metal İşçileri Sanayicileri Sendikası'na (MESS) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na ait dört işyerinde toplu iş sözleşmesi (TİS) prosedürü geçen hafta işveren nedeniyle engellendi. Kuruluşun önerdiği yetersiz zamlar ve yan haklar. Hitachi Enerji, Arıtaş Cryogenics, GE Grid Solutions ve Schneider Electric işyerlerinde grev kararı alındı. Ancak MESS'e bağlı dört şirkette 2 bin işçinin katıldığı grev, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararla 60 gün ertelendi. Ertelemenin nedeni “ulusal güvenliğe zarar vermesi”ydi. Hitachi Enerji işçilerinin 4 Aralık'ta başlattığı grevin yirminci gününde MESS, Birleşik Metal-İş sendikasını toplantıya çağırdı. United Metal-İş, görüşmelerin ardından anlaşmaya varıldığını duyurdu. MESS'ten ayrılan Green Transfo'daki metal işçileri geçtiğimiz günlerde greve gitti. İşçilerin grevi sürüyor.
'Taşların üzerinde yatarken hastalandık'
Tek Gıda İş Sendikası'na üye olduklarında işten atılan ve yaklaşık 6 aydır eylem yapan Polonez işçileri, direnişlerini sürdürdükleri Çatalca Adliyesi önünde yeni yıldan beklentilerini anlattı. 2025 yılında çalışmalarının karşılığını almayı umduklarını söyleyen işçiler, şunları söyledi: “Adalet Sarayı önünde adalet arıyoruz. “Taşların üzerinde yatarken hastalandık” dedi. 11 yıldır Polonez fabrikasında çalıştığını, aynı fabrikada çalışan 19 yaşındaki kızının ise kendisine destek olduğu için işten çıkarıldığını anlatan Fadime Gülmez, şöyle konuştu: “Biz örgüte üye olduğumuz için işten atıldık. Polonez fabrikası.” birlik. Kızım da bana destek olduğu için işten atıldı. 46 koddan çıkarıldık. 2024 bize ne öğretti? Gerçeği gördük. Bir daha olursa yine aynı dirençle karşılaşırım. “Mücadele bana adaleti aramayı öğretti” dedi.
YENİ YILA DİRENİŞ ÇADIRINDA GİRDİLER
Iğdır Belediyesi'nin tasarruf tedbirleri kapsamında işten çıkardığı 204 belediye çalışanı, yeni yıla belediye binası önünde kurulan çadırda oturma eylemi düzenleyerek başladı. Belediye işyeri temsilcisi Himmet Bozan, şunları söyledi: “Barışı isteyen önce işten atılanları işe almalı ve toplumsal barışı sağlamalıdır. 7 Ocak'ta mahkeme tarihimiz var. “Türk hukukuna güveniyoruz” dedi.
Protestoya katılan bir işçi, “Herkes yeni yıla evinde mutlu girerken, biz -5 derece soğukta çadırda eylemimize devam ediyoruz. Umarım güzel mücadelemizi kazanırız. 7 Ocak'ta duruşmamız var ve kazanıp işe geri döneceğiz. 177 gündür bu çadırda bekliyoruz. Haksız yere ihraç edildik ve mücadelemize devam ediyoruz” dedi.