Güncel Haberler

Fast food tarzı yiyecekler toprağı kanser geliştirme için hazırlar

genişletmek

KAYNAK DHA

Kanser ve yeme alışkanlıkları arasındaki ilişki üzerine çalışmalara, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan bir yeni eklendi. Güney Florida Üniversitesi ve Hastane Hastanesi’nden araştırmacılar, 162 Colerekal kanseri olan hasta aldı ve lipit olarak bilinen küçük moleküllerin miktarını inceledi. Örneklere göre, sağlıklı tümörlere göre daha yüksek seviyelerde iltihaplanmaya neden olan yüksek alaborasyon gıdalarında yaygın olan lipitler içeriyordu. Gastroenteroloji ve aktoloji alanında önde gelen bir uluslararası dergi olan Gut, son derece dönüştürülmüş gıdalar ve sağlıksız yağların egemen olduğu beslenme alışkanlıkları ve Kolerekaltale kanserinin büyümesini yöneten kronik inflamasyon arasında potansiyel bir bağlantı keşfedildi. Bu nedenle, kanserle beslenme ile ilişkisi tekrar gösterilmiştir.

Karabulut: Hayatımızda ürünlere girmek yeme alışkanlıklarımızda önemli değişikliklere yol açtı

Genel Cerrahi için Medicana Atakör Hastanesi Bölümü. Doktor Mehmet Karabulut, hazır ve dönüştürülmüş gıdaların popülaritesinin bugün arttığını ve şunları söyledi: “Bu ürünlerin tanıtımı yeme alışkanlıklarımızda önemli değişikliklere yol açtı. Özellikle, “ultra ile ilgili gıdalar” olarak adlandırılan ve yüksek oranda şeker, yağ ve katkı maddeleri içeren bu sağlık ürünlerinin etkileri giderek daha fazla incelenmektedir. Ultra göstergeli yiyecekler; Evde kullanılan malzemeler dışındaki içeriğe sahip ürünlerdir. Bu gıdalar yüksek şeker hızları, tuz, sağlıksız yağlar, yapay tatlandırıcı, renklendirme ve çeşitli katkı maddeleri içerir. Araştırmalar, ultra ile ilgili gıdaların tüketiminin genel kanser riski ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, ultra ayrıntılı gıdaların özellikle kolon kanseri riski üzerinde nasıl etkilediği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

“Dönüştürülmüş etler kolon kanseri riskini arttırır”

Bazı çalışmalar, ultra gösterge gıda tüketiminin kolon kanseri riskini artırabileceğini göstermektedir. Karabulut şunları söyledi: “Bu ilişki genellikle düşük lifli bir içeriğe, oldukça ayrıntılı ete atfedilir ve bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyebilecek katkı maddeleri içerir. Özellikle, dönüştürülmüş etlerin (sosis, salam, sosis vb.) Kolon kanseri riskini arttırdığına dair belirgin kanıtlar vardır. Bu nedenle, ultra göstergelere dönüştürülen et tüketimini sınırlamak önemlidir “.

Cevik: iltihaplanma üzerindeki etkilerini açıkça gösteriyor

Medicana Çamlica Genel Cerrahi Hastanesi Bölümü Op. Doktor Ayhan Çevik şunları söyledi: “Bu çalışma önceki araştırmaların birkaç önemli noktasına ayrılmıştır. Özellikle, kronik iltihaplanma ve ultra ayrıntılı gıdaların nasıl ve inflamatuar tohum yağlarının kanser riskini nasıl etkilediği ve çözünme tedavisi adı verilen yeni bir terapötik yaklaşıma sahip olduğu konusunda değişir. Diğer çalışmalar gıda ve kanser arasındaki ilişkiyi incelese de, bu çalışma bu gıdaların bu gıdaların biyolojik mekanizmaları göz önünde bulundurularak iltihaplanma üzerindeki etkilerini açıkça ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, önceki çalışmalar, diyet ve inflamasyon kolon kanseri riskine atfedilirken, bu çalışma daha derin biyolojik mekanizmalar, doğal tedaviye yaklaşımlar ve ileri teknolojiler kullanarak önemli yenilikler sunmaktadır.

‘Dönüştürülmüş gıdalardaki lipitler kanseri tetikleyebilir’

Yüksek dönüşümlü gıdalardaki lipitlerin, iltihabı tetikleyen bir dizi biyokimyasal ve hücresel mekanizma yoluyla olumsuz sağlık etkileri olduğunu doğrulayarak, “Bu süreçler özellikle transpelling asitleri, doymuş yağ asitleri e oksidize lipitler gibi dönüştürülmüş lipit tipleri ile ilişkilidir. Yüksek dönüştürülmüş gıdalarda lipitlerin iltihaplanma mekanizmaları, bağışıklık sisteminin aktivasyonu, hücre stresi, mikrobiyotanın dengesizliği ve oksidatif hasar gibi biyolojik bir süreçten daha fazlasını içerir. Bu süreçler toprağı kronik inflamasyon için hazırlar ve obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanser türleri gibi iltihaplanma ile ilişkili hastalıklar gelişme riskini arttırır. Sağlıklı yağları tercih ederek ve dönüştürülmüş gıda tüketiminin azalması bu riskleri önemli ölçüde azaltabilir.

‘Fast Food Kolekaltal Kanser Zemini Hazırlama’

Kanser riski açısından, bazı dönüştürülmüş gıdalar daha tehlikeli olarak kabul edilir. Dr. Çevik şunları söyledi: “Bunlar özellikle dönüştürülmüş etleri içeriyor. Dünya Kanser Araştırma Fonu ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kanser riskini artıran gıdalar arasında dönüştürülmüş etler (sosis, salam, pastırma, sosis gibi) dikkate alınmaktadır. Ek olarak, yüksek şekerler ve trans yağlar içeren dönüştürülmüş gıdalar da kanser riski ile ilişkilidir. Fast food tarzı gıdalar, dönüştürülmüş tatlılar ve gazlı içecekler vücutta iltihaplanmaya ve kanser gelişimine giden yolu düzeltebilir. Buna ek olarak, ağır dönüştürülmüş gıda ürünleri, pişmiş yüksek gıdalar ve trans transunu içeren gıdalar genellikle olumsuz sağlık etkileri. Bu nedenle, dönüştürülmüş gıda tüketimini sınırlandırmanız ve taze ve doğal gıdaları tercih etmeniz önerilir “.

‘Beslenme tedavide önemli bir rol oynar’

Beslenme değişiklikleri kanser tedavisi sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Doktor Cevik aşağıdaki gibi devam etti:

“Kanser tedavisi genellikle cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi kombinasyonu ile yapılır. Bu tedavi süreçleri genellikle vücudu zayıflatabilir ve bağışıklık sistemini bastırabilir. Bu nedenle, tedavi sürecindeki beslenme, hem hastanın genel sağlığını desteklemek hem de tedaviye yardımcı olmak için kritik bir faktör haline gelir. Tedavi süreci sırasında sağlıklı ve dengeli bir diyet, hasta iyileşme oranını artırabilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve etkilerle ilgili yan etkileri azaltabilir. Bununla birlikte, her bireyin koşulları farklıdır, bu nedenle beslenme değişiklikleri yapmadan önce doktorlara ve beslenme uzmanlarına danışmak önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu