Güncel Haberler

BM Güvenlik Konseyi, Lübnan’daki barışı koruma güçleriyle ilgili “endişesini” dile getirdi

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İsrail’in BM barış güçlerine yönelik saldırıları uluslararası alanda kınanırken, İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail’in UNIFIL personeline kasten saldırdığı yönündeki iddiaları “tamamen asılsız” olarak nitelendirdi.

REKLAM

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Pazartesi günü İsrail’in Lübnan’ın güneyinde UNIFIL olarak bilinen BM barış güçlerine yönelik saldırılarıyla ilgili “güçlü endişesini” dile getirdi.

İsrail’in ayrı ayrı saldırılarında en az beş UNIFIL üyesinin yaralandığı bildirilirken, İtalya, İngiltere, Fransa ve Almanya, İsrail’e barış güçlerine yönelik kasıtlı saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu hatırlatan ortak bir bildiri yayınladı ve bu durum uluslararası kınamayı kışkırttı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, UNIFIL’e “çatışma bölgesini geçici olarak terk etmesi” çağrısında bulundu ve “İsrail’in UNIFIL personeline kasıtlı olarak saldırdığı suçlamasının tamamen yanlış olduğu” konusunda ısrar etti.

Netanyahu, sosyal medya platformu X’te yayınladığı video mesajında ​​UNIFIL’e seslendi ve şunları yazdı: “Tehlikeden uzaklaşın.”

Netanyahu, İsrail’in güney Lübnan’daki barış güçlerinden İsrail ordusunun faaliyet gösterdiği bölgeyi terk etmelerini “defalarca istediğini” söyledi.

Lübnan’daki 10.000 kişilik Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü, yaklaşık 50 yıldır Lübnan ile İsrail arasındaki sınır bölgesinde devriye geziyor.

UNIFIL şefi, İsrail’in talebine rağmen BM barış güçlerinin Lübnan’ın güney sınırındaki normal konumlarında kalacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler, barış güçlerine yönelik saldırıların savaş suçu sayılabileceğini söyledi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, “Barış güçlerine yönelik saldırılar, uluslararası insancıl hukuk da dahil olmak üzere uluslararası hukuku ihlal ediyor ve savaş suçu teşkil edebilir” dedi.

Guterres, İsrail ordusu da dahil olmak üzere tüm taraflara “barış güçlerini riske atabilecek her türlü eylemden kaçınmaları” çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi ayrıca barışı koruma misyonunun “bölgesel güvenliğin desteklenmesi”ndeki rolüne verdiği desteği yineledi.

Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi Gazze’deki savaş konusunda derin bölünmüş durumda. ABD İsrail’in müttefiki olmaya devam ederken, diğer üyeler giderek daha ihtiyatlı olmaya başladı.

Konsey açıklamasında İsrail, Lübnan veya Hizbullah’tan bahsedilmiyor ancak tüm taraflara “UNIFIL personelinin ve Birleşmiş Milletler tesislerinin emniyet ve emniyetine saygı duymaları” çağrısında bulunuluyor.

Konsey üyeleri ayrıca artan sayıda sivil kayıp, altyapının tahrip edilmesi ve yerinden edilme konusunda “derin endişelerini” dile getirdi.

Tüm tarafları, sivillerin korunmasını gerektiren uluslararası insani hukuka saygı göstermeye çağırdılar.

Güvenlik Konseyi ayrıca, “çatışmaya kalıcı bir son verecek ve Mavi Hat’ın (Lübnan’ı İsrail’den ve Golan Tepeleri’nden ayıran sınır çizgisi) her iki tarafındaki sivillerin evlerine sağ salim dönmelerine olanak sağlayacak diplomatik çabalara duyulan ihtiyacın” altını çizdi. “

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu