ABD Dışişleri Bakanlığı raporuna göre, Çin Biyolojik Silah Araştırmalarında Yapay Zeka Kullanıyor

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı 2025’te “Silahların Kontrolü, Silahsız ve Silahsız Anlaşmalar ve Taahhütlerin Önlenmesi” yayınlandı.
Çin, yapay zeka, ilişkideki biyolojik silahların incelenmesinde halka açık ve otomatik öğrenme araçları, “batı teknolojilerine bağlı” gelişmiş ekipman üretimi için bu araştırma için muhtemelen ilişkiyi kullanabilmiştir.
Rapor, Çin’in şarbon, kolera ve veba gibi ölümcül hastalıkları yayabilen biyolojik maddeler üzerinde çalıştığını gösteriyor.
Organik Silah Sözleşmesinin uygulanması alanında Çin, bu faaliyetleri rapor etme yükümlülüğünü yerine getirmedi, Raporda, Başkent Pekin ve Lingbao bölgesinin başkenti, “yıllık güvenilirliğin yıllık güvenilir önlemleri” sözleşmesinde sunulan iki askeri biyolojik savaş laboratuvarının bölgesinde tespit edildi.
Raporda ayrıca Rusya, Kuzey Kore ve İran’ın biyolojik silahlar konusundaki faaliyetlerinin “organik Silahlar Sözleşmesine uyması için ciddi endişelere yol açtığı belirtiliyor.
Raporda, Rusya’nın Sovyetler Birliği döneminden ve Kuzey Kore’den altyapıları modernize ederek saldırı yeteneğini sürdürdüğünü vurguladı ve biyolojik silahlar geliştirmek için “gen düzenleyici teknolojileri” kullandı ve İran “biyolojik araştırmayı sürdürme niyetinden” vazgeçmedi.
Birleşik Krallık tarafından imzalanan ve 1975’te yürürlüğe giren ve 1975’te yürürlüğe giren biyolojik silahların ilk çok taraflı anlaşması, bakteriyolojik ve toksik silahların geliştirilmesi, üretilmesi ve depolanmasını ve bu silahların yok edilmesini sağlar.
Biyolojik silahların üretimini yasaklayan sözleşmenin tarafları arasında Türkiye de dahil olmak üzere 183 ülke var.