AB dış politika sorumlusu Borrell, çocuk felcinin yayılmasını önlemek için Gazze’de üç günlük acil ateşkes çağrısında bulundu
Çocuk felci, savaşın harap ettiği Gazze’de, ortadan kaldırılmasından yirmi yılı aşkın bir süre sonra yeniden ortaya çıktı.
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, halkın hızla yayılan çocuk felci virüsüne karşı aşılanabilmesi için Gazze Şeridi’nde üç gün süreyle acil insani ateşkes çağrısında bulundu.
Borrell, yaptığı açıklamada, “Aşılamanın DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından yapılabilmesi için, daha geniş müzakerelerden bağımsız olarak 3 günlük acil insani ateşkes çağrısında bulunuyorum.” dedi. ifade. X hesabınızda.
Poliovirüs tip 2 (cVDPV2) ilk olarak Temmuz ayında Gazze’deki kanalizasyon örneklerinde tespit edildi. 16 Ağustos’ta kuşatma altındaki bölgede 25 yıl aradan sonra ilk doğrulanan çocuk felci vakası 10 aylık aşılanmamış bir bebekte tespit edildi. Çocuğun durumunun stabil olduğu belirtildi.
Çocuk felci virüsü, çocuk felci olarak bilinen ve ağır vakalarda geri dönüşü olmayan felce yol açabilen bir hastalığa neden olur.
İnsani yardım uzmanları, hastalığın Gazze’de yeniden ortaya çıkmasının, aşılama programlarını sekteye uğratan, su ve sanitasyon sistemlerine zarar veren savaşın yıkıcı etkilerinden kaynaklandığını söylüyor.
DSÖ, aşı kampanyalarının yürütülebilmesi için taraflara çatışmaları durdurma çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler, İsrail ve Gazze sağlık otoritelerine göre Pazartesi günü Gazze’ye 1,2 milyondan fazla doz getirildi ve 640.000’den fazla çocuğun aşılanması bekleniyor.
Ancak Birleşmiş Milletler’in Filistinli mültecilere yönelik insani yardım kuruluşu UNRWA, İsrail yetkililerinin verdiği tahliye emirlerinin insani yardım faaliyetlerini ciddi şekilde sekteye uğrattığı konusunda uyarıyor.
UNRWA’nın kıdemli iletişim yetkilisi Louise Wateridge, “İnsanların gidecek hiçbir yeri yok ve güvenlik bulamıyorlar, çünkü insani yardım operasyonları bile bu tahliye emirleri nedeniyle yerinden ediliyor” dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), toplu tahliye emirlerinin yanı sıra sağlık altyapısı ve su kaynaklarına yönelik sürekli saldırıların bölgede “potansiyel olarak yıkıcı bir çocuk felci salgınını” tetiklediğini söyledi.
Borrell ayrıca açıklamasında, “Çocuk felcinin hızla yayılması, yerinden edilme, yoksunluk ve yetersiz beslenme nedeniyle zaten zayıflamış olan Gazze’deki tüm çocukları tehdit ediyor” dedi.
Borrell, Perşembe günü AB dışişleri bakanlarını Brüksel’de gayri resmi bir toplantıya çağıracak ve bloğun Gazze’deki savaşa vereceği tepki gündemin üst sıralarında yer alacak.
AB, Mart ayından bu yana Gazze’deki çatışmaların sona ermesi yönünde çağrıda bulunuyor, ancak üye devletlerin çatışmaya yönelik tutumları arasındaki derin farklılıklar nedeniyle diplomatik etkisi zayıfladı.