Papa Francis biri Ukraynalı olmak üzere 21 yeni kardinal atadı
Papa, Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle Avustralya’daki Ukrayna Rum Katolik Kilisesi’nin başına Piskopos Mykola Bychok’u atadı.
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, yeni atamalarla Kardinaller Koleji’nin sayısını önemli ölçüde artırdı ve bir gün halefini seçecek olan grup üzerindeki hakimiyetini daha da sağlamlaştırdı.
En genç aday olan 44 yaşındaki Bychok’un aday gösterilmesiyle Ukrayna tek kardinaline kavuştu ve Rusya’nın savaşı devam ederken ince bir siyasi mesaj verildi. Ukrayna’nın Vatikan Büyükelçisi Andrii Yurash, Papa’nın Avustralya’daki Ukrayna Rum Katolik Kilisesi’nin başkanını Kiev merkezli Sviatoslav Shevchuk yerine seçmesini övdü.
Seçilen en yaşlı kardinal, bir zamanlar Kolombiya’da solcu gerillalar tarafından altı hafta boyunca rehin tutulan 99 yaşındaki emekli Vatikan diplomatı Monsenyör Angelo Acerbi’ydi.
Yeni kardinaller kırmızı şapkaları, Roma’da Noel sezonunu resmi olarak başlatan önemli bir tatil olan 8 Aralık’ta düzenlenecek törenle alacaklar. Bu, Francis’in kilise için yeni ilkeler oluşturmak amacıyla düzenleyeceği onuncu tören olacak.
Acerbi, yeni üyeler arasında 80 yaşın üzerinde olan ve dolayısıyla yeni papaya oy veremeyecek kadar yaşlı olan tek kişi.
Genellikle 120 kardinalin oy verme yaşı sınırı vardır, ancak papalar, mevcut kardinaller yaşlandıkça vücudu güçlü tutmak için genellikle bu sınırı geçici olarak aşarlar. 28 Eylül itibarıyla 122 kardinal seçmen vardı. Yeni atamalarla bu sayı 142’ye çıktı.
Tarihteki ilk Latin Amerika papası tarafından atananlar arasında Güney Amerika’daki birçok önemli piskoposluk ve başpiskoposluğun başkanları da yer alıyor. Bunlar, Santiago del Estero (Arjantin) başpiskoposu Vicente Bokalic Iglic; Jaime Spengler, Porto Alegre Başpiskoposu (Brezilya); Fernando Natalio Chomali Garib, Santiago, Şili Başpiskoposu; Ekvador Guayaquil başpiskoposu Luis Gerardo Cabrera Herrera ve Peru, Lima başpiskoposu Carlos Gustavo Castillo Mattasoglio.
Bu, Kuzey Amerika’nın tek yeni kardinali olan Toronto Başpiskoposu Francis Leo ile keskin bir tezat oluşturuyor.
Kilisenin dünyadaki evrenselliğini gösteren Papa Francis ayrıca İran Tahran başpiskoposu Monsenyör Dominique Joseph Mathieu’yu ve Endonezya Bogor piskoposu Monsenyör Paskalis Bruno Syukor’u atadı. Her ikisi de Fransisken dini tarikatına mensuptur ve dört yeni Fransiskan kardinalinden ikisidir.
Syukor’un yanı sıra Asya’da iki kardinal daha görev yapacak: Tokyo başpiskoposu Monsenyör Tarcisio Isao Kikuchi ve Filipinler’deki Kalookan piskoposu Monsenyör Pablo Virgilio Sinogco David.
Asya’nın yanı sıra Kilise’nin büyüdüğü bir diğer bölge ise iki yeni kardinalin atandığı Afrika’dır: Abidjan, Fildişi Sahili başpiskoposu Monsenyör Ignace Bessi Dogbo ve Cezayir piskoposu Monsenyör Jean-Paul Vesco.
New Jersey’deki Kean Üniversitesi’nden kilise tarihçisi Christopher Bellitto, “Francis bir kez daha Kardinaller Koleji’nin erişim alanını genişletmeye devam etti” dedi. “Selefleri gibi ama daha da önemlisi, Kilise’nin kenar kesimlerindeki Katolik liderlere büyük masada söz hakkı veriyor” diye ekledi.
Pazar günkü duyurudan önce bile Papa Francis, oy verme yaşındaki kardinallerin büyük çoğunluğunu atamıştı.
Vatikan istatistiklerine göre, Pazar gününden önce, Papa Francis tarafından 80 yaşın altındaki 92 kardinale atanırken, Papa XVI. Benedict tarafından 24 ve Aziz John Paul II tarafından altı kardinale atanmıştı.