Güncel Haberler

Temiz enerjide rekor istihdam – Bigpara Haber

Oluşturulma tarihi: 01 Ekim 2024 13:10

Dünya genelinde yenilenebilir enerji sektöründe istihdam geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 18,2 artarak tüm zamanların rekor artışıyla 16 milyon 200 bin kişiye ulaştı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından hazırlanan “Yenilenebilir Enerji ve İstihdam Raporu 2024”e göre istihdam artışının yaklaşık yüzde 46’sı en fazla rüzgâr santrali ve güneş santralinin kurulduğu Çin’den geliyor.

Yenilenebilir enerji sektöründe 7,4 milyon istihdamla Çin lider olurken, onu 1,8 milyon istihdamla Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve 1,56 milyon istihdamla Brezilya izledi.

Bu ülkeleri yaklaşık 1 milyon istihdamla ABD ve Hindistan takip ediyor.

Küresel yenilenebilir enerji istihdamında en fazla istihdam yaratan sektör 7,2 milyon ile güneş enerjisi oldu.

Çin ve Güney Asya, güneş enerjisi sektöründe istihdamın arttığı bölgeler olarak kayıtlara geçti.

İkinci sırada dünya çapında 2,8 milyon kişiye istihdam sağlayan biyoyakıtlar yer alıyor.

class = “medyanet-inline-adv”>

Hidroelektrik enerjisinde ise dünya çapında kurulumlardaki düşüşe rağmen 2,3 milyon istihdam yaratıldı ve bu sektör üçüncü sırada yer aldı.

Rüzgar enerjisi sektörünün sağladığı istihdam 1,5 milyon oldu. Çin ve Avrupa istihdam açısından önemli bölgeler olarak kaydedildi.

Rapora göre Afrika kıtası, yenilenebilir enerji açısından büyük potansiyeline rağmen küresel yatırımlardan istenilen payı alamayabilir. Yenilenebilir enerjiye yapılan küçük ölçekli yatırımlar, 2023 yılı sonu itibarıyla bu bölgede 324.000 kişiye istihdam yarattı.

Böylece geçen yıl küresel yenilenebilir enerji sektöründe istihdam bir önceki yıla göre yüzde 18,2 artarak tüm zamanların rekor artışıyla 16 milyon 200 bin kişiye ulaştı.

Raporda görüşlerine yer verilen IRENA Direktörü Francesco La Camera, enerji dönüşümü ve buna bağlı sosyo-ekonomik faydaların birkaç bölgeyle sınırlı olmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Enerji dönüşümünün gereksinimleri tek bir kolektif amaç ile karşılandığında, 2030 yılına kadar temiz enerji kapasitesi üç katına çıkarılabilir. Bu nedenle uluslararası işbirliği artırılarak ve “Finansal fırsatlar harekete geçirilerek istihdam yaratılacak ve toplum bundan faydalanacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu